Akcija!

Po šumama i gorama / Milenko Bodirogić

600 rsd

Naslov: Po šumama i gorama
Autor: Milenko Bodirogić
Edicija: NOĆ REPUBLIKE, knjiga II
Godina izdanja: 2019
Format: 207 x 132 mm
Broj strana: 170
Povez: mek
Pismo: latinica

ISBN – 978-86-6039-044-0
COBISS.SR-ID – 329767175

Šifra proizvoda: ISBN – 978-86-6039-044-0 Kategorija:

Opis

Roman Milenka Bodirogića „Po šumama i gorama“ preuzima svoj naslov iz prvog stiha poznate partizanske pesme, jer u tom romanu dva čoveka zaista hodaju po šumama i gorama, tragajući za onom zemljom koja se pominje u drugom stihu kao naša zemlja. Pa gde je onda ta naša zemlja?

Rajić, hodač i hodočasnik revolucije, ovo će pitanje pomeriti s onu stranu svake nostalgije i prepoznatljivih praksi sećanja. On je vodič u potrazi za tom zemljom i za imenima i sudbinama ranog partizanskog pokreta kroz koji je ona i nastajala. Na hodanjima po Fruškoj gori, Kalinu, Crepoljskom, Kalničkom gorju, Pohorju i Triglavu, Rajićev put ka Jugoslaviji fizički vodi naviše, ka šumama i gorskim vrhovima, dok istovremeno pripovedno ponire u jugoslovensku povest.

Svako saznanje tu se skupo plaća, naročito u društvima koja su zaratila protiv svega jugoslovenskog. Na takvoj sceni, Rajić izgleda kao nekakav hidalgo od Druge Jugoslavije, vitez tužnog lika, što se u pratnji svog hroničara otisnuo u svet koji je poludeo i izopačio sve vrednosti.

Dva čoveka hodaju planinama i šumama svoje negdašnje zemlje koja se raspala u krvi, koje više nema, ali koja je stvarnija od svega što je iz njenog raspada nastalo. U tim hodanjima oni napuštaju gradove i postaju jadne i lepe umiruće zveri, oslobođene svakog zla.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Po šumama i gorama / Milenko Bodirogić“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *