Akcija!

Rupa / Ivana Bodrožić

890 rsd

Autor: Ivana Bodrožić, 1982-
Edicija: NOĆ REPUBLIKE, knjiga V
Godina izdanja: 2022
Format: 207 x 132 mm
Broj strana: 188
Povez: mek
Pismo: latinica

ISBN – 978-86-6039-072-3
COBISS.SR-ID-74737929

Šifra proizvoda: ISBN – 978-86-6039-072-3 Kategorija:

Opis

Maestralno koristeći okvire i uzuse krimi-žanra i noir atmosferu, mračnu, tajanstvenu, senovitu i fatalističku, Ivana Bodrožić nas svojim drugim romanom Rupa vodi u samo srce tame, koje više nije u egzotičnim šumama Konga, već svugde oko nas, preobraženo u zverski kapitalizam periferije koji se hrani ljudskim životima i u kojem rat nikada ne prestaje.

Vukovar, jesen 2010, novinarka Nora Kirin dolazi da napravi reportažu o gimnazijskoj profesorici koja je – zajedno sa svojim učenikom i ljubavnikom, maloletnim Srbinom – ubila muža, odlikovanog hrvatskog branitelja. Nora želi da to obavi brzo i što pre se vrati u Zagreb, ali grad je više neće pustiti, pred njom će on rastvoriti svoje mračne riznice zločinâ, ratnih i poratnih, korupcije i profiterstva, sveopšte pljačke zaogrnute u domoljublje i rodoljublje koju, složno i uigrano, izvode hrvatske i srpske „poslovne i političke elite“, pritom svesno i unedogled raspirujući mržnju i netrpeljivost, omrazu u kojoj njihovi poslovi cvetaju.

Sva poglavlja romana Rupa naslovljena su stihovima i nazivima pesama EKVa, stihovima nekog drugog vremena koje se udaljilo, muzikom koja svedoči da je život moguć. I zato će Nora Kirin – u čijem prezimenu, ne bez povoda, slutimo prezime Josipa Rajhla Kira, mučki ubijenog načelnika osječko-baranjske policije – pre nego što nestane, na laptopu potražiti pesmu Ljubav i pritisnuti pauzu.

I, ma kako to bilo čudno, Nori Kirin će se u Vukovaru dogoditi – ljubav.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Rupa / Ivana Bodrožić“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *