Akcija!

Buntovnici

1.800 rsd

Autor: Milenko Bodirogić, 1964-
Ilustrovali: Ivica Stevanović, Duško Bjeljac, Vanja Todorić, Miloš Vujanović, Dragan Bibin
Edicija MITOLOGIJA
Godina izdanja: 2011, 2016 (2 izdanje)
Rečnik manje poznatih reči i izraza: str. [122-125].
Format: 28 x 19
Broj strana: 119
Povez: tvrd
Štampa: pun kolor
Pismo: ćirilica

ISBN-978-86-6039-005-1
COBISS.SR-ID-311284999

Šifra proizvoda: ISBN-978-86-6039-005-1 Kategorija:

Opis

Crna noć, mračna noć, mrkla noć, tamna noć, turobna noć, samotna noć, gluva noć, beskrajna noć, neprozirna noć, teška noć, kobna noć, strašna noć, bolna noć, jeziva noć, čemerna noć, noć bez utehe, poslednja noć, nestati u noći, otići u noć, progutala ga noć, izgubiti se u noći, Vartolomejska noć, valpurgina noć, Kristalna noć, Noć dugih noževa, noćna mora, noćna strava, aveti noći, noćnice, noćničine, toliko toga teškog kao mlinsko kamenje smestila je noć u svoje baršunasto krilo. Iznad tog krila raširene su njene ruke, koje kao da kažu: „Uzmite, moje tamne riznice nepresušne su tegobom!“

Zato se kaže dobro jutro i dobar dan, ali samo – laku noć! Jutra i dane nekako ćemo pregurati, ali za lakoću noći treba nam savezništvo, jer čini se da ne smemo da ostanemo sami u njenom zagrljaju. Uostalom, dan sviće, ili se rađa, a noć se spušta, pada, kao što se spuštaju i padaju teške zavese, koje podrazumevaju teret, tegobu i kraj.

Leti se noć spušta, tiho i polako, prikrada se kroz suton u kome gasnu boje i sjaj, potom kroz sumrak kada njen tamni veo već pokriva predele i stvari, a samo još horizont odoleva, sablasno bled. Tek potom dolazi mrkli mrak. Zimi noć pada, stušti se na svet u jedan mah i preplavi ga. Te duge zimske noći, u kojima Sunce gubi snagu, najopasnije su.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Buntovnici“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *