Akcija!

Prognana bića

2.200 rsd

Autor: Milenko Bodirogić, 1964-
Ilustratori: Miloš Vujanović, Dragan Bibin
Godina izdanja: 2010, 2014, 2022 (3. izdanje)
Treće izdanje je obogaćeno novim ilustracijama.
Format: 28 x 19 cm
Broj strana: 176
Povez: tvrd
Štampa: pun kolor
Pismo: ćirilica
Rečnik manje poznatih reči i izraza: str. 172-173.

ISBN-978-86-6039-004-4
COBISS.SR-ID-288975367

Šifra proizvoda: ISBN-978-86-6039-004-4 Kategorija:

Opis

Treće izdanje sada već kultne knjige koja je, čim se prvi put pojavila 2010. godine, izazvala nepodeljenu pažnju: dobila je Nagradu Politikinog zabavnika za najbolju knjigu za mlade i Nagradu beogradskog Sajma knjiga za najlepšu knjigu Sajma. Žiri Politikinog zabavnika rekao je za Prognana bića: „Uzbudljiva, maštovita, pametna, neočekivana, strašna, smešna, prelepa, bogata, prebogata knjiga…“ A žiri Sajma knjiga: „Ova knjiga vas vodi u svet čudesnih bića kojih su se plašile bake i čini sve da ih deca zavole.“

Najčudnije od svega je što se Prognana bića mogu čitati u više ravni i nisu namenjena samo deci, već, kako to stoji u podnaslovu Kišovih Ranih jada “deci i osetljivima”.

Posvećeno svim oklevetanim bićima!

U dane kada su ugroženi izvori vaskolikog života i lepota nad lepotama sveta, kao da sveti gajevi i stoletna stabla iz prošlosti negde u daljini šume tugu nad potonjim vremenom.
profesor Vojislav Đurić

Postoje čudna bića.

Nekada su boravila tu, oko nas, u vazduhu, u vodama, na granama drveća, u travi, na krovovima kuća i u odžacima. Lutala su, obično noću, raskršćima i drvljanicima, skupljala se na bunjištima i gumnima. Dolazila su i sa kraja sveta, iz predela u kojima petlovi ne pevaju, gde se ne zna za glas roga.
Ta bića su bila i dobra i zla. Kako koje! Neka od njih su volela da pomažu ljudima i da im se nađu u nevolji, neka su pravila sitne zlobe, pakosti i neslane šale, a bilo je i onih koja su činila zlo i zbog nečeg se svetila. Svako od njih je imalo neki svoj razlog za dobro, za šalu, pakost, ili zlo, a ljudi su mislili da poznaju te razloge, ma kako čudnovati oni bili.

Danas, kada više nema krovova i odžaka, kada se ni najstariji ne sećaju šta bi to bilo gumno, kada su raskršća načičkana šarenim svetlima koja trepću i staklenim očima što motre neprestano i netremice, a svaki predeo postao kraj sveta, jer nema petlova i njihovog jutarnjeg kukurikanja sunčevom rumenilu, danas su se ta bića povukla, pobegla u planine i šume koje su još preostale. Tamo čekaju svoje poslednje dane, zajedno sa divljim životinjama, drvećem, travama i izvorima, i trepere skupa s njima, kao jasike, u strahu od iščeznuća.
Klevetana i opanjkavana vekovima, ne mogu ona da kažu ništa u svoju odbranu. Ćute i čekaju bezrazložnu osvetu, nema i preplašena pred razularenom i besvesnom ljudskom svemoći.

Njima, dok su još tu, posvećena je ova knjiga.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Prognana bića“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *