Akcija!

Najstariji dubrovački petrarkisti i antičko nasleđe / Gordana Pokrajac

550 rsd

Autor: Gordana Pokrajac
Edicija Pero
Godina izdanja: 2012
Format: 20×14
Broj strana: 176
Povez: mek
Pismo: ćirilica

ISBN-978-86-6039-007-5
COBISS.SR-ID-272347143

S a d r ž a j: Kanconijer Nikše Ranjine (7-16); Uticaj antike u pesničkom kanconijeru Nikše Ranjine (17-37); Uticaji antičkog nasleđa na petrarkističku poeziju u evropskim književnostima (39-53); Šiško Menčetić i Džore Držić kao sledbenici antičkih ideja i duha u poeziji i poetici (55-61); Antički uticaji na poeziju Šiška Menčetića (63-126); Antički uticaji na poeziju Džora Držića (127-145); Jedna dramska mitološka dopuna Ranjininog Zbornika (147-159); Zaključak (161-168). Imenski registar (169-176).

Šifra proizvoda: ISBN-978-86-6039-007-5 Kategorija:

Opis

Predmet studije Gordane Pokrajac je poezija prve generacije dubrovačkih petrarkista, koji su stvarali u Dubrovniku u doba rane renesanse, to jest u drugoj polovini XV i na samom početku XVI veka. Dva najpoznatija, i po ostvarenom delu najobimnija pesnika tog vremena su poznati autori Šiško Menčetić i Džore Držić, čija poezija, uz još nekoliko manjih ili anonimnih autora, tvori korpus dubrovačke petrarkističke lirike. Slučaj je hteo da su se njihove pesme, njih oko 800, sačuvale u dva kanconijera, pre svega u jedinstvenom pesničkom zborniku (Ranjinin zbornik, a delom i u kanconijeru Dž. Držića), nastalom na samom početku XVI veka, čime je posredno i vremenski određena granica rane renesansne poezije u Dubrovniku.

Pored višestranog istraživanja petrarkističkog supstrata, kao osnovne odrednice ove poezije tokom protekla dva veka, i mnogih komparativističkih studija koje su pokazivale stepen zavisnosti i korelativnosti sa italijanskim petrarkistima, povremeno su se teorija i istorija književnosti doticale i drugih tema. I pored toga što je poezija dubrovačkih petrarkista, s razlogom jer sa njom počinje dubrovačka književnost, višestrano istraživana i analizirana, ostalo je niz mogućnosti za nove pristupe, a samim tim i potpunija tumačenja njenih značenja. Takav pristup ovoj temi predstavlja i studija Gordane Pokrajac.

Iz recenzije prof. dr Zlate Bojović

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Najstariji dubrovački petrarkisti i antičko nasleđe / Gordana Pokrajac“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *